Debattinlägg,  Mammaträning,  Okategoriserade

Allt du behöver veta om knipövningar

Något som alla kvinnor som fött barn påmints om gång på gång hos barnmorska och BVC-sköterska är vikten av knipövningar. Det ses som en självklarhet att alla gör det och framförallt att alla vet hur det görs rent tekniskt. Min erfarenhet är dock att så inte är fallet, många kvinnor är osäkra på om de gör rätt när de kniper och många har faktiskt problem med att hitta rätt teknik. Jag tänkte därför skriva ett inlägg om detta just med knipövningar.

Rent tekniskt- hur gör man knipövningar?

Det finns många sätt att beskriva det men jag brukar säga att du ska tänka dig att du tar tag runt en fryspåse fylld med vatten och lyfter den rakt uppåt, i det här fallet mot naveln, invändigt. Du "låser" bäckenbotten så att inget kan trilla ut (bildligt beskrivet) och kramar all muskulatur i underlivet in mot mitten. Du ska INTE pressa neråt, pressa ut magen eller spänna skinkorna, dessa fel är väldigt vanliga.

Du kan testa att du har hittat rätt muskler genom att knipa av kisstrålen men gör inte detta till en vana, då lär sig kroppen att småkissa istället för att släppa ut allt på en gång.

Hur ofta ska man göra knipövningar?

Så ofta du bara kan och kommer ihåg! För nyblivna mammor rekommenderar jag knipövningar vid varje matning av bebis, för dig med äldre barn som inte har några bekymmer med läckage eller framfall är två gånger per dag toppen, när du borstar tänderna är klockrent!

Tänk på att du kan ha en svag bäckenbotten även om du aldrig fött barn. Även kvinnor som "bara" fött ett barn kan ha problem om bäckenbotten var svag redan innan. Kvinnor som genomgått kejsarsnitt har lika lätt att få problem, det är inte själva utkrystningen av barnet som är problemet utan att det legat ett tungt barn och töjt ut bäckenbotten under flera månaders tid. Att knipträna under graviditeten är otroligt viktigt för att förebygga problem senare!

Hur vet jag att jag är nog stark i bäckenbotten?

Du kan låta en barnmorska göra en gynundersökning där du får testa att knipa. Du bör även kunna hålla tätt vid löpning, hopp och nysningar för att enligt mig vara nog stark. Du bör känna att du kan kontrollera musklerna i underlivet så pass bra att du har en tillfredsställande känsla vid samlag som motsvarar dina önskemål.

Jag rekommenderar alla kvinnor som är oroliga över styrkan i bäckenbottenmuskulaturen att göra en undersökning och om du är osäker på tekniken så tycker jag att knipkulor är ett fantastiskt hjälpmedel, med dem så spänner kroppen automatiskt rätt muskler!

Urinläckage beror inte alltid på svag bäckenbotten, jag har skrivit om det och sk TVT- operation här.

Jag har även skrivit om löpning efter graviditet, hur du kan mäta delningen mellan dina magmuskler och om det går att träna bort eller förebygga magmuskeldelning. Är ni nyfikna på om det går att hoppa studsmatta efter graviditet finns det även ett inlägg om det.

Hoppas ni blev lite klokare, fråga gärna om något känns oklart!

1

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *