Frågor och svar,  Kost och recept,  Kvinnohälsa,  Okategoriserade

Träning vid mens och PMS

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Jag hör till de kvinnor som fick mens väldigt tidigt, jag var bara 12 år och först i klassen. Just då var det väl det sämsta som kunde hända, i den åldern anses allt sånt mest pinsamt och obekvämt! Numera tycker jag mens är lika viktigt att prata om som knipövningar, delade magmuskler och annat som hör till kvinnokroppen, det finns nog med tabun och skam kring att vara kvinna och leva i en kvinnokropp.

Att ha mens och vara en tränande kvinna, som de flesta av er läsare, är inte heller alltid praktiskt. En vill inte blöda igenom eller bli hindrad av sitt mensskydd, helst ska en kunna glömma bort att det ens sitter där! Då tycker jag att menskopp är en så himla bra uppfinning! Dessa blir mer och mer vanliga och de är verkligen mycket mer smidiga än många tror, och faktiskt väldigt hygieniska. Helst vill du såklart ha en ekologisk, för både kroppen och naturens skull och det hittade jag hos Jordklok, ett ganska nytt företag som satsar just på ekologiska produkter, både hudvård, livsmedel, tvättprodukter och smink/hygien. De har såklart även ekologiska tamponger och bindor om du föredrar det. Jag såg även att de hade tygbindor för dig som vill vara extra snäll mot naturen. Himla rolig grej tycker jag!

 

För dig som, liksom jag, har/haft stora problem med mensvärk och PMS i samband med mensen kommer här tre tips för att lindra!

 

  • Värme lindrar smärtan i magen. Jag använder en vetekudde som jag värmer i mikron och lägger på magen, skönt och mysigt när en tycker lite synd om sig själv!
  • Lättare rörelse lindrar smärtan. En promenad, simtur eller cykeltur kan göra det mer uthärdligt och energin du får från träningen ger dig kraft att uthärda lite till.
  • Om humöret och energin tryter dagarna innan mens så var noga med vad du äter! Extra järnrikt är bra för att förebygga brist i samband med blödningen. Långsamma kolhydrater hjälper dig att hålla en jämnare energinivå. Mat rik på B6, magnesium och zink hjälper dig också att lindra besvären. Undvik socker och snabb energi, det gör symptomen värre även om det för stunden känns som att det skulle hjälpa.

Har ni läsare andra tips? Dela gärna med er!

 

0

0 kommentarer

  • Carro

    Hej!
    Rörelse är inte alltid ett bra alternativ vid mensvärk. Jag kan inte ens gå promenader om jag har mensvärk för då kräks jag. Det är värmedyna ich fosterställning som gäller. Tack och lov dröjer det längre och längre mellan de gånger då jag har så ont. Efter att jag passerade 20 blev det bättre och efter förlossningarna ännu bättre. Har i princip aldrig ont längre.
    Dock är upplever jag mig som lite svagare precis dagarna innan mens. Orkar inte lika mycket så brukar träna lugnare då.

    Viktigt att hålla koll på sina vitaminer och mineraler. Sug efter choklad tyder på någon from av mineralbrist som mg eller zink.

    Menskoppen är fantastisk! Tipsar om Me Luna som gör lite kortare koppar som passar oss som inte är så djupa. Haft menskopp i över 10 år och kommer aldrig byta tillbaka till något annat igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *