Livsinspiration,  Okategoriserade

Tro inte på allt du tänker! -om mindset och mental träning

Igår skrev jag ett inlägg på min Instagram @madeleine_rybeck där jag skrev om mindset och hur hjärnan kan spela oss spratt. Idag var jag hos min psykolog och vi kom in på samma ämne, att det vi tänker faktiskt inte alltid är sant och att det är en konst att klara att sortera allt som produceras däruppe. Jag tänkte utveckla detta i ett blogginlägg då jag tror att många kan ha nytta av det!

 

Meningen i rubriken, "Tro inte på allt du tänker!" hörde jag i Framgångspodden igår morse när jag sprang mitt morgonpass. Det var en lite udda kombination att springa magiskt vacker, grisjobbig terräng samtidigt som jag lyssnade på framgångsrika företagare som berättade sina knep för att lyckas, men jag gillar verkligen den podden och får alltid massa nya idéer när jag lyssnat! Detta var ett specialavsnitt med de 10 bästa grejerna Alexander Pärleros lärt sig under alla de intervjuer han gjort genom åren. I ett avsnitt hade han intervjuat en framgångsrik företagare som sålt allt han ägde för att leva som buddistisk munk i 17 år. Tro inte på allt du tänker var det han framförallt hade lärt sig under dessa år och meningen landade så perfekt hos mig, precis sådär som en del ord gör när de berör en plats som du just då håller på att jobba med i dig själv.

 

Vid första lyssningen kan orden tyckas väldigt konstiga men ger du det ett par sekunder inser du innebörden. Vi tänker ju så otroligt mycket varje dag och det är verkligen inte allt som är klokt eller vettigt. Tvärtom! Hur många av er känner igen följande meningar?

”Det här kommer aldrig att gå!”
”Jag är ju fan helt värdelös!”
”Herregud vilken stor rumpa jag har!”
”Jag kommer aldrig hitta någon att älska”
”Ingen kommer nånsin att kunna älska mig”
”Alla andra är mycket lyckligare än mig”
”Alla andra är mycket mer lyckade än mig!”
”Jag kommer ändå aldrig få det där jobbet, ingen idé att försöka”
”Om jag bara äter den där chokladen så kommer allt kännas bättre sen”
”Om jag bara går ner 5 kg i vikt kommer jag automatiskt bli lyckligare”

 

Hur många av ovanstående meningar är egentligen, med handen på hjärtat, sanna? Ingen av dem va? Ändå är det sånt här vi matar oss själva med varje dag. Inte konstigt att det är svårt att bygga en bra självkänsla va!?

 

Min terapeut hade en liknelse på detta som också stämde väldigt bra. Om du tänker dig din hjärna som en inkorg så får du ju en hel del olika mail varje dag. En del är jätteviktigt, gör dig glad, uppspelt och får dig att må bra. Andra saker är förvisso sanna men känns inte alltid sådär himla roliga, typ "kallelse till möte XX" (översätt till tex "du behöver städa nu") och vissa saker som kommer är bara spam. Yay, jag har vunnit 14 miljoner kronor, igen! Eller inte va? Nä, "markera som skräppost". Vad skulle hända om du gjorde samma sak när dina elaka tankar dyker upp?

 

Usch vilka gropiga lår jag har! *markera som skräppost*

Åh vad jag känner mig misslyckad, ingen tycker om mig och det jag gör! *släng i papperskorgen*

Jag skulle aldrig klara av det där, jag är ingen löpare/gymare/volleybollspelare/talare/egen företagare/insert any term... *radera meddelandet permanent*

Vad skulle hända om du istället tänkte "alla älskar det jag gör!", "jag utstrålar energi och glädje så människor omkring mig smittas av det!" eller varför inte "jag är snygg, smart och stark!"

I början kommer ju det att kännas som lögner, men hjärnan går på vanorna och när du sagt något tillräckligt många gånger så börjar du tro på det. När du tror på det så börjar du utstråla det och ja, då blir det också sant!

 

Givetvis är detta inte enkelt, då hade jag inte behövt skriva det här inlägget, men det GÅR. Med lite träning kan vi alla hamna där att vi tar de tankarna som inte för oss framåt och får oss att må bättre och bara kastar dem i soporna, för att istället ägna kraft och tid åt de som faktiskt hjälper oss! Detta är egentligen själva grunden i mental träning, att gång på gång på gång mata dig själv med positiva och stärkande tankar som tar dig närmare ditt mål. Oavsett om målet är att kunna springa en mil, ta 100 kg i marklyft, få det där chefsjobbet du drömmer om, bli miljonär eller flytta till en öde ö i Söderhavet. Kanske kan detta vara en utmaning att ta med dig och jobba med? Kanske redan imorgon?

4

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *