Mammaträning,  Okategoriserade

Tips för intervallträning

Idag gjorde jag det, äntligen! Jag har längtat så länge och nu var det dags, både kropp och knopp kändes redo för att höja ribban lite. Jag pratar såklart om att springa intervaller!

På ett sätt har jag ju sprungit intervaller alla pass sen förlossningen eftersom jag varvat löpning och gång men då har det varit lugn jogg som varvats in, idag körde jag så att säga "riktiga" intervaller för första gången dvs upp i puls och tempo och pressa på lite.

Jag valde en enkel rak intervallserie som jag ofta brukar återkomma till, 10*2 minuter. Det är ett favoritpass eftersom det kräver minimal tankeverksamhet men ger väldigt bra resultat. Jag valde att hålla 5- fart på intervallerna vilket i normala fall är ganska lugnt för mig, och körde gåvila emellan, en minut mellan varje. Jag gör nästan alltid det, ståvila passar för mig bara om jag kör väldigt långa intervaller såsom 4*2000 m eller liknande. Joggvila ger inte tillräcklig återhämtning, jag upplever att jag behöver hinna ladda om även mentalt.

Med nuvarande form fick jag kämpa rejält för att orka hålla tempot hela vägen men jag har ett knep som nästan alltid fungerar. De första 3-4 intervallerna går ganska lätt (annars springer du för fort), när det börjar ta emot bestämmer jag mig för att jag bara behöver göra fem, min hjärna tänker saker som att det viktigaste ju är att ha kul ( förvisso sant), att mitt värde inte sitter i mina prestationer (också sant) och att jag kommer vara nöjd ändå efteråt (troligen inte sant...) och då känns fem okej. När jag har gjort fem så tänker jag att jag lika gärna kan ta två till. Sen återstår bara tre och det är så lite så jag kan lika gärna köra, jag har ju gjort nästan allt, det känns fånigt att sluta nu!

Vips så är hela passet avklarat och jag kan nöjt pusta ut. Konstigt att det fungerar varje gång, lär jag mig aldrig? Nej, och tur är det!

 

0

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *