Mammaträning,  Okategoriserade

Löpning efter graviditet

Efter min efterkontroll förra veckan har jag börjat springa igen så smått efter graviditeten. Jag hade börjat jogga några minuter i taget redan innan för att känna på det men tagit det väldigt lugnt, nu när jag fått ok och ett så fint utlåtande av barnmorskan så vågar jag springa på lite mer och börja jobba upp konditionen.

Generellt rekommenderar jag att du väntar 3 månader med löpning om du tränat bål och bäckenbotten aktivt både under och direkt efter graviditeten och minst 6 månader om du inte lagt ner massa jobb på detta.

Det känns verkligen att det var ett tag sedan jag sprang, jisses så dålig kondition jag har! Jag körde ju crosstrainer och promenerade nästan hela vägen fram till förlossningen och har även kört det en hel del nu efteråt men det går liksom inte att jämföra med löpningen, den är så mycket mer konditionskrävande än en promenad. Jag tar det med ro, jag vet ju att kondition går ganska snabbt att bygga upp igen. Styrkan i musklerna och muskelfästena tar däremot längre tid att återfå så därför är jag väldigt noga med att hela tiden komplettera med styrketräning, precis som vanligt.

Just nu kör jag en webkurs med löpning för nybörjare där målet är att klara att springa 5 km och jag använder samma princip på mig själv som jag gör på de deltagare jag har på kursen. Gå och jogga om  vartannat, förlänga tiden jag springer för varje pass och förlänga totaltiden på passet. Jag håller intensiteten och tempot nere hela tiden, bygger grunden och skapar tålighet i muskelfästen, ligament osv innan jag höjer tempot. Detta är ett bra sätt att jobba med löpning på alla nivåer, att först öka mängden och sen intensiteten, det är den som sliter och kräver lång återhämtning för att inte bryta ner och ge skador på sikt.

Det är ändå fantastiskt härligt att vara igång igen med löpningen, den ger ju så mycket glädje! Jag har saknat den jättemycket och njuter av att få känna flåset, bli sådär varm och trött i musklerna och framför allt få spendera tid utomhus oavsett väder. Att promenera kan ju bli ganska kallt om det är ruggigt vinterväder men springer du så håller du värmen på ett helt annat sätt och den här tiden när det är kring nollgradigt och vårsolen börjar titta fram är det verkligen perfekt tid för att vara ute och springa. Jag ser framemot en härlig löparvår, den är efterlängtad och så otroligt välkommen!

0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *