Videoblogg- bålövningar för sista delen av graviditeten

Annonssamarbete med Training for pregnant

Det finns så många frågor och missuppfattningar kring träning och framförallt bålträning under graviditeten, jag ser att många är rädda för att träna fel och därmed väljer att inte träna alls och jag ser också hur det hela tiden sprids myter och ”jag läste att” som gör folk alltmer osäkra. Det är synd för i verkligheten så har du som gravid allt att vinna på att fortsätta träna så långt det bara går, om kroppen mår bra och du orkar.

Jag har tidigare skrivit om att jag anser att löpning, tung styrketräning som kräver buktryck dvs övningar där du behöver ta i och pressa ut bålen, typ knäböj, marklyft, tunga axelpressar mm (tänk övningar där du låter huh!) samt hopp bör undvikas efter vecka 20 eller senast vecka 25. Detta för att undvika onödig påfrestning på bäckenbotten som sedan gör det svårare och mer tidskrävande att träna upp styrkan där igen. Tänk er bäckenbotten som ett stort gummiband som bebisen ligger och tynger på hela tiden, desto hårdare du pressar ner desto mer uttänjt blir gummibandet. Det speciella med detta gummiband är dock att det går att träna upp elasticitet och styrka i igen, vilket inte går med ett vanligt gummiband som en gång tappat sin elasticitet.

 

Viktigt att betona här är alltså att så länge det ligger ett foster och tynger på bäckenbotten aka gummibandet så kommer det ”kännas bra” att tex springa, vilket gör att det är lätt att luras att det är ofarligt, lyssna på kroppen ni vet. I detta fall räcker det dock inte att lyssna på kroppen, vi behöver också använda det sunda förnuftet och det säger oss att det är ganska osmart att påfresta detta i onödan eftersom gummibandet kommer tänjas ut mer och därmed ta längre tid att träna upp igen.

Det som däremot bör prioriteras är att styrketräna baksidan av kroppen för att undvika smärta i rygg och axlar samt bålträning för att bibehålla kontakten med de inre magmusklerna med syftet att snabbt återfå full funktion igen i hela bålen efter förlossningen. Desto mer vi tränar bålen under graviditeten, desto lättare att återfå funktionen efteråt och här finns alltså massor (!) av jobb att göra och vi kan förebygga jättemånga problem i förhand, jag vet inte hur många gånger jag hört kvinnor säga att ”jag önskar att jag förstått hur viktigt detta var då, innan det var för sent”. Så, ni som är gravida nu eller planerar att bli, detta jobb behöver göras innan det är för sent! Nu har ni hört det, nu kan ni inte hävda att ni inte visste, bara att ni inte orkade. Då får man som min dotter säger skylla sig själv. Japp, här är det ord och inga visor men vi har själva ansvar för vår kropp och vår hälsa. Vi kan påverka vår underlivshälsa mycket mer än många tror men jobbet måste också göras, inte bara pratas om. 

I filmen nedan kan ni se tre övningar för bålen som går att göra hela graviditeten, till samma dag du föder i princip. Du kan också börja om med dem igen direkt efter förlossning, de är totalt ofarliga och kan inte på något sätt skada dig. Sen är det inte säkert att du energimässigt är i form att börja träna knip och bål dagen efter du fött barn men det är en annan fråga, övningarna i sig är ofarliga och desto tidigare du börjar om med dem desto bättre är det, bara fördelar! Kör de enligt instruktionen i filmen och var noga med tekniken, alltid viktigare än att göra så många som möjligt eller hålla ett högt tempo.

 

Kläderna ni ser i filmen och som jag använder vid träning nu som höggravid kommer uteslutande från Training for pregnant. Jag tycker verkligen om dem och kan speciellt rekommendera linnet med den fina spetsen i ryggen och de tunna tightsen (både långa och 3/4, sitter toppen! Du som läser denna blogg kan handla dessa kläder med 10 % rabatt genom att ange kod LIFEATCORE i deras webbshop (länk).

 

10 reaktioner till “Videoblogg- bålövningar för sista delen av graviditeten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s