Bålträning,  Debattinlägg,  Kvinnohälsa,  Löpning,  Mammaträning,  Okategoriserade

Kvinnor- sluta kissa för säkerhets skull!

Idag vill jag prata med er om ett fenomen jag ser hos väldigt många kvinnor, nämligen att "kissa för säkerhets skull". Jag har skrivit om detta tidigare men vill göra det igen eftersom det är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat. Vi kvinnor kämpar så mycket med våra kroppar och det är inte alltid lätt, hormonerna rusar, kroppen förändras av graviditeter och förlossningar och det känns ibland hopplöst att komma överens med den! Men det finns saker att göra, vi kan stärka, förebygga och rehabilitera det mesta och det finns saker vi med enkla medel kan ändra i vår vardag för att ge kroppen rätt förutsättningar.

 

När det gäller att springa på toaletten i tid och otid så har det naturligtvis att göra med att väldigt många är rädda för att läcka urin, tex vid träning eller ansträngning. Istället för att riskera läckage springer vi då på toaletten mest hela tiden fast vi egentligen inte är kissnödiga. Detta är inte alls bra och riskerar istället att öka problemen med läckage!

 

Kroppen lär sig ett beteende, om du kissar innan blåsan är full kommer du börja bli kissnödig oftare trots att du egentligen inte borde bli det dvs kroppen säger att du behöver kissa innan du egentligen behöver det. Du skapar alltså ett överaktivt beteende i blåsan och risken finns att du till slut går runt och är kissnödig nästan jämt. Därför ska du endast kissa när du verkligen är nödig.

Olika typer av hopp utlöser ofta en oro för att läcka urin

Team at core (1 av 1)-30

Jag har såklart full förståelse för att många är rädda för att läcka, jag möter massor av kvinnor varje vecka och det är ett väldigt vanligt problem. Det finns dock mycket bättre lösningar som på lång sikt hjälper dig istället för att öka på problemen.

  • Om du läcker regelbundet, kolla upp det hos en läkare. Det finns operationer att göra, sk TVT- operation som fäster upp urinröret på plats om det har fallit fram. Jag har skrivit om detta här- Urinläckage under träning
  • Om du läcker i perioder eller vid enstaka tillfällen, se till att lägga fokus på knipträning och träning av de inre magmusklerna, det må vara trist men det fungerar. Läs mer om knipträning här- Knipträning, ge dig själv en boost och i detta inlägg Allt du behöver veta om knipövningar. 
  • Om du oroar dig för att inte kunna hålla tätt under ett träningspass, ta hellre med dig en pappersbit i fickan och stanna och kissa/bajsa om du verkligen blir nödig. Detta beteende är mycket bättre för kroppen och lär in rätt signaler istället för att förvirra.
  • Om du väl läcker, fortsätt inte då som att ingenting har hänt utan stanna direkt och kissa ordentligt tills blåsan är tom. Att läcka lite och sen hålla resten inne blir precis samma beteende som att kissa lite för säkerhets skull innan det behövs dvs småkissande som riskerar att utlösa impulsen att kissa i onödan, kroppen ger helt enkelt ett falskt alarm.

Jag hoppas på att väcka en större medvetenhet hos er läsare om detta så att ni själva reflekterar över ert beteende. På så sätt kan ni hjälpa er själva att inte längre vara slavar under ett beteende där en eventuell händelse i framtiden (läckage) får så stor påverkan och oroar i nutiden.

Ta väl hand om er!

Löpning- en fantastisk träningsform, men inte för den som är orolig för läckage! 

Team at core (1 av 1)-31

 

 

1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *